Project Description

NARI 2nd Place Award Winner in 2007 for an entire house $500,001 to $1,000,000

Challenge

As part-time residents of this Bonita Springs home, our clients were looking to update their outdoor entertainment area. They also planned to be away for the summer during the remodel and needed their renovation project to be finished prior to their return for the winter.

Their needs included:

  • Changing the color pallet to a monochromatic scheme, removing the yellow brick pavers
  • Adding an outdoor kitchen area
  • Adding an outdoor fireplace
  • Resurfacing the pool and updating the tile
  • Installing a new screen enclosure
  • Creating privacy from the neighbors, particularly the main sitting areas, pool and outdoor kitchen

Although there was already a 1,221 sq. ft. lanai under the roof, it lacked functionality needed by the homeowners. Most of its amenities were located at one end of the lanai, and lacked privacy that the homeowners valued.

Solution

The final project design required two additions to the lanai area adding an accumulative 265 sq. ft. to the existing space expanding their sitting area and accommodating a much-needed outdoor kitchen. The new additions also needed to blend with the home’s existing style.

Addition #1—Sitting Area:

The first addition added approximately 145 sq. ft. to the end of the lanai. This allowed Progressive Design Build to tie into the existing gable room for the new space and create privacy from the neighbors.

Addition #2—Outdoor Kitchen:

The second addition was a bump out that added approximately 120 sq. ft. to the end of the house close to the interior kitchen. This allowed the client to add an outdoor oven and 52” Viking grill (with a side burner) to their outdoor living space. Other amenities included a new sink and under counter fridge, granite countertops, tumbled stone stile and Cypress cabinetry, custom-fabricated with marine grade plywood boxes and marine grade finishes to withstand moisture, common in the Bonita Bay community.

Special attention was given to the preparation area on either side of the stove, the landing area next to the oven and the serving counter behind the bar. Bar seating was added to the outdoor kitchen, allowing guests to visit with the cook comfortably and easily.

Brick Pavers

During the design phase, we discovered that the original brick pavers were set in sand, with no concrete pad below. Consequently, the retaining wall and several pavers were starting to fail, caused by the shifting sands. To remedy the problem, we installed a new concrete deck and laid new nonslip pavers on top of the deck—ideal for wet area applications.

Pool Renovations

To dramatically improve the enjoyment and ambiance of their pool, Progressive Design Build completely re-plumbed it, putting in additional lighting and new water features. New decorative pool tile, coping, and a paver deck were also installed around the pool. The pool finish chosen by our clients was a nice tropical blue color.

Screen Enclosure

A new screen enclosure was installed in compliance with new local building codes, making it more stable and solid than the existing one. The color change from white to bronze coordinated well with the homeowners’ new color scheme; and the location of the service door and stairs provided convenient access to the new pool equipment.

Results

This project was completed on time and within budget before these homeowners returned for their winter holiday. They were thrilled with the weekly communication, which included two-way phone calls and email photo sharing. They always knew where their project was in the construction process and what was happening at all times—providing security and peace of mind.